Γύρω στις 58.000 αιτήσεις εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ

Γύρω στις 58.000 αιτήσεις εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ

Λίγο πέραν των 58 χιλιάδων αιτήσεων εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σύγκριση με 160 χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούσαν το 2011 ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γκουίντο Ραϊμόντι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη λειτουργία του ΕΔΑΔ σε μόνιμη βάση.

Ο κ. Ραϊμόντι σημείωσε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, πως το “νέο” Δικαστήριο ασχολήθηκε με πέραν των 800 χιλιάδων αιτήσεων, εκδίδοντας 21 χιλιάδες περίπου αποφάσεις.

Με την ευκαιρία ενός σεμιναρίου που διοργανώθηκε υπό τη Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ραϊμόντι χαιρέτισε την ίδρυση του «νέου» Δικαστηρίου το 1998 ως ένα ορόσημο για την ανάπτυξη της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την 1η Νοεμβρίου 1998 τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) με το οποίο θεμελιώθηκε το «νέο» Δικαστήριο.

«Αυτό το μόνιμο Δικαστήριο είναι ο λόγος γιατί σε όλη την Ευρώπη εκατοντάδες εκατομμύρια πιθανοί αιτητές γνωρίζουν πως στο Στρασβούργο υπάρχει ένα σώμα που συνεχώς μεριμνά για τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο κ. Ραϊμόντι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)