Η Πάφος τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών με…

Η Πάφος τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών με

Περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις στην Πάφο τίμησαν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, με καθαρισμό του βυθού των Δημοτικών Μπάνιων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το σωματείο των Χειμερινών Κολυμβητών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, τον Παφιακό Σύλλογο Υποβρυχίου Κυνηγίου, το Καταδυτικό Κέντρο CYDIVE, του Φώτου Σωκράτους και τη στήριξη του Δήμου Πάφου, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, της Αρχής Λιμένων και των Ναυαγοσωστών.

O πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανέφερε πως με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού των Ακτών και μέσα στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στον καθαρισμό του βυθού των Δημοτικών Μπάνιων.

Ευχαριστώντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, είπε ότι “το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να το διατηρούμε καθαρό, ώστε να μπορούμε να το απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες, που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο”.

Από την πλευρά του Δήμου Πάφου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών Νίκος Σιμιλλίδης, αφού ευχαρίστησε τους κολυμβητές για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες και το έργο που επιτελούν, σημείωσε ότι ο Δήμος Πάφου θα είναι σταθερά δίπλα τους για να τους στηρίζει, και κάλεσε και άλλα οργανωμένα σύνολα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κολυμβητών.

“Οφείλουμε να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσές μας και ειδικά την περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Παφίτη”, πρόσθεσε.

Η εκδήλωση φέτος έχει ενταχθεί στη διεθνή εκστρατεία του οργανισμού Ocean Conservancy, ο οποίος εξειδικεύεται στη διαχείριση σκουπιδιών θαλάσσης, του οποίου προϊσταται η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοϊζίδου.

Η κ. Λοϊζίδου, η οποία εκπροσώπησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο που καλύπτει 18 ευρωπαϊκές χώρες και ασχολείται με το σημαντικό θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας.

Αντίστοιχες δράσεις, είπε, γίνονται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη εκδήλωση γι’ αυτό το πρόγραμμα ξεκινά από την Πάφο.

Τα σκουπίδια της θάλασσας, συνέχισε, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, κάτι που όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε γιατί το 80% των σκουπιδιών που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν χερσαίες πηγές.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)