Η Τράπεζα της Κίνας μείωσε το δείκτη ελάχιστων κεφαλαίων για τις τράπεζες, αυξάνοντας τη ρευστότητα

Η Τράπεζα της Κίνας μείωσε το δείκτη ελάχιστων κεφαλαίων για τις τράπεζες, αυξάνοντας τη ρευστότητα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να μειώσουν προσωρινά τα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν ως αποθεματικό, για να περιορίσει την έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί αυτή την εποχή, εν μέσω της τεράστιας ζήτησης κεφαλαίων ενόψει των διακοπών για το Νέο Σεληνιακό Έτος, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η (Κεντρική) Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το δείκτη ελάχιστων κεφαλαίων (RRR) για τις τράπεζες κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 16%. Θα επαναφέρει το δείκτη RRR στο προηγούμενο επίπεδο σε “εύθετο χρόνο” μετά τις διακοπές, σύμφωνα με τις πηγές.

“Αυτή είναι μια προσωρινή ρύθμιση, και έχει στόχο κυρίως την αντιμετώπιση της ζήτησης μετρητών, της πληρωμής φόρων και της ανάγκης διατήρησης αποθεματικών. (Ο δείκτης RRR) θα επανέλθει στο κανονικό επίπεδο μετά τις διακοπές για το Νέο Σεληνιακό Έτος”, δήλωσε μια πηγή.

Η Κίνα βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητα κατά τις γιορτές του Νέου Σεληνιακού Έτους, οι οποίες φέτος ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και λήγουν στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνήθως αποσύρουν τεράστια ποσά σε μετρητά από τις τράπεζες, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να διοχετεύει ρευστότητα για στήριξη της αγοράς.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες είναι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας Ltd (ICBC), η Τράπεζα Οικοδόμησης (CCB), η Τράπεζα της Κίνας, η Τράπεζα Επικοινωνιών (BoCom) και η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας.

Η τελευταία φορά που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το δείκτη RRR ήταν στις 29 Φεβρουαρίου του 2016 όταν τον μείωσε στο 17% για όλες τις τράπεζες.

(ΚΥΠΕ/Reuters/ΚΣΤ/ΜΜ)