ΠΑΣΥΚΙ και η ΠΑΣΥΝΟ ζητούν άμεση επίλυση των εργασιακών θεμάτων πριν την αυτονόμηση

Παράταση στην προθεσμία για αγορά υπηρεσιών από ειδικευμένους ιατρούς

ΠΑΣΥΚΙ και η ΠΑΣΥΝΟ ζητούν άμεση επίλυση των εργασιακών θεμάτων πριν την αυτονόμηση

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο) ζητούν άμεση επίλυση των εργασιακών θεμάτων πριν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους όσον αφορά στην προτεινόμενη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι εμμένουν στη διατήρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων υπό την αιγίδα του κράτους και δηλώνουν την αντίθεσή τους στη  δημιουργία ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου (ημικρατικών οργανισμών).

Κοινή διαπίστωση και των δύο συντεχνιών είναι ότι παρά τις εξαγγελίες για τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν την αυτονόμηση, δεν έχει υλοποιηθεί δυστυχώς τίποτα απ’ όλα τα εξαγγελθέντα και προσθέτουν πως τα νοσηλευτήρια αφήνονται να ολισθαίνουν και να βυθίζονται μέχρι τον τελικό καταποντισμό, με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. και η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ  δηλώνουν ότι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές είναι εφικτές εντός του υφιστάμενου πλαισίου της δημόσιας υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν και πρέπει άμεσα να προωθηθούν από την αρμόδια Αρχή, ήτοι τον Υπουργό Υγείας, και όχι με ορίζοντα την πολυαναμενόμενη αυτονόμηση.

“Εάν ακολουθηθεί η τακτική της αναμονής μέχρι την αυτονόμηση και δεν επιλυθούν ουσιαστικά και άμεσα τα πολλαπλά και πολυσύνθετα προβλήματα που ταλανίζουν τη  δημόσια υγεία, πιθανόν να είναι πολύ αργά, διότι δεν θα παραμείνει τίποτα για να αυτονομηθεί. Έχουμε την πολυτέλεια, όλοι μαζί, πολιτεία, λειτουργοί υγείας και ιδιαίτερα οι ασθενείς να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη οδό;”, προσθέτουν.
 
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση, κοινή θέση των συντεχνιών είναι ότι αυτό για να είναι ολοκληρωμένο, πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερείς κανονισμούς και άλλες πρόνοιες, που δυστυχώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκφράζουν ακόμα την έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή  και τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν θέση και άποψη όχι μόνο για τα εργασιακά ζητήματα.

“Θεωρούμε”, συμπληρώνουν, “ότι το ζήτημα της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ζωτικής σημασίας το οποίο ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί, αλλά κατ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να παραμένει να αιωρείται στο κενό”.
 
Καταλήγοντας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή, σημειώνοντας ότι εάν διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται η κωλυσιεργία, η απροθυμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης και θάρρους για επίλυση των εργασιακών θεμάτων, ήτοι ολοκλήρωση συμφωνημένων, κοινά αποδεκτών κανονισμών και όρων απασχόλησης στο νομοσχέδιο και η άμεση κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους, τα καθ’ ύλην αρμόδια συνδικαλιστικά Σώματα δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών τους.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)