Την μεγαλύτερη παραγωγή κατά τον 21ο αιώνα, σημείωσε το 2016 η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία

Την μεγαλύτερη παραγωγή κατά τον 21ο αιώνα, σημείωσε το 2016 η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία

Το μεγαλύτερο επίπεδο παραγωγής κατά τον 21ο αιώνα, σημείωσε το 2016 η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο, λόγω των επικείμενων συνομιλιών για το Brexit οι κατασκευαστές διέρχονται μια περίοδο αβεβαιότητας πριν από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Πέρα των 1,7 εκατομμυρίων οχημάτων κατασκευάστηκαν το 2016 στη Βρετανία, παρουσιάζοντας αύξηση 8,5% σε σχέση με το 2015 και ταυτόχρονα την υψηλότερη επίδοση από το 1999, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία είναι σε “καλή κατάσταση”, σύμφωνα με τον Mike Hawes, Διευθύνων Σύμβουλο της SMMT.

“Το 2016 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου”, σημείωσε.

Όσον αφορά τις πωλήσεις νέων οχημάτων, αυτές ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ, με 2,6 εκατομμύρια οχήματα”, δήλωσε ο κ. Hawes στο AFP, αναφερόμενος σε στοιχεία που περιλαμβάνει εισαγόμενα οχήματα στη Βρετανία και τα οποία στη συνέχεια πωλούνται.

Ανέφερε ότι εξάγεται η συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο – οκτώ στα δέκα -, με τις χώρες της ΕΕ να αντιπροσωπεύουν το 56% των εξαγωγών της Βρετανίας.

Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές, συγκεντρώνοντας το 47,2% των οχημάτων που αγοράζονται από τις χώρες της ΕΕ.

Υπήρξε ένα κύμα επενδύσεων στη χώρα από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως από τις ιαπωνικές εταιρείες Nissan, Toyota και Honda, οι οποίες παράγουν συνολικά τα μισά από τα οχήματα που παράγονται στη Βρετανία.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ)