Πεντακόσιες φιάλες αίμα διατέθηκαν παγκύπρια το τελευταίο τριήμερο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σ. Μενελάου

Πεντακόσιες φιάλες αίμα διατέθηκαν παγκύπρια το τελευταίο τριήμερο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σ. Μενελάου

Πεντακόσιες φιάλες αίμα διατέθηκαν παγκύπρια το τελευταίο τριήμερο, καθιστώντας απαραίτητη την αναπλήρωσή τους, καθώς οι ανάγκες για αίμα είναι εξαιρετικά αυξημένες σε ολόκληρη την Κύπρο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος, Σωκράτη Μενελάου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μενελάου απευθύνει επείγουσα έκκληση σε νέους και τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, όπως προσέλθουν στα επαρχιακά κέντρα αιμοδοσίας, ώστε να αναπληρωθούν τα επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα σε αίμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενελάου έκανε λόγο για τεράστιο νούμερο σε σχέση με τις φιάλες αίματος που δόθηκαν, αφού όπως είπε “μόνο στην επαρχία Λευκωσίας δόθηκαν γύρω στις 250 φιάλες αίμα, ενώ παγκύπρια δόθηκαν συνολικά 500 φιάλες αίμα”.

Εξήγησε ότι πριν τα Χριστούγεννα και μέχρι το τριήμερο των Θεοφανίων η ροή σε αίμα ήταν αρκετά ικανοποιητική και σε πολύ καλά επίπεδα.

“Δυστυχώς το τριήμερο που πέρασε οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν είναι απίστευτες. Οι συγκυρίες που υπήρξαν ήταν τρομερές. Είχαμε σημαντικό αριθμό σε τροχαία δυστυχήματα, είχαμε ανευρύσματα και πολλά άλλα. Στην ουσία, την Παρασκευή και το Σαββάτο οι ανάγκες που προέκυψαν ήταν σαν μια καθημερινή ημέρα”, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι “πολλοί συνάνθρωποι μας παραμένουν χωρίς μετάγγιση, που είναι τόσο σημαντική για την υγεία τους” και κάλεσε το κοινό όπως προσέλθει το συντομότερο, για να “προσφέρει την ίδια τη ζωή”.

ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
——————–
Λευκωσία – Κέντρο Υγείας Έγκωμης, Τηλ: 22809098, 7:30π.μ. – 8:00μ.μ.

Λεμεσός – Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου, Τηλ: 25801292, 7:30π.μ. – 6:00μ.μ.

Λάρνακα – Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου, Τηλ: 24800402, 7:30π.μ. – 2:00μ.μ.

Αμμόχωστος – Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου, Τηλ: 23200163, 7:30π.μ. – 2:00μ.μ.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)