Οι πέντε πιο τρελές ώρες στο Λευκό Οίκο

Οι πέντε πιο τρελές ώρες στο Λευκό Οίκο

Την Παρασκευή, ενώ το παγκόσμιο θα έχει τα μάτια του στραμμένα στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο το προσωπικό θα πρέπει σε πέντε ώρες να μεταμορφώσει το σπίτι της οικογένειας Μπαράκ Ομπάμα στο σπίτι της οικογένειας Ντόναλτ Τραμπ.

Σύμφωνα με αφιέρωμα που ετοίμασε η Washington Post, ο Γκάρυ Ουόλτερς, υπεύθυνος επιμελητής στο Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε το επιχείρημα “οργανωμένο χάος”.

Την ημέρα της ορκωμοσίας και κατά τη διάρκεια της όλης τελετής, το 90μελές προσωπικό του Λευκού Οίκου και μερικές εταιρείες που τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του προεδρικού, φθάνουν στις 4πμ στ Λευκό Οίκο και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το σχέδιο του υπεύθυνου επιμελητή, που για πρώτη φορά θα είναι η Αντζελα Ριντ.

Μερικά κιβώτια της νέας πρώτης οικογένειας τοποθετούνται σε χώρους που δεν εμποδίζουν αλλά κανείς δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να διώξουν την παλιά οικογένεια. Το σπίτι ανήκει στον πρόεδρο μέχρι τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος σηκώσει το χέρι για να ορκιστεί. Το προσωπικό του Λευκού Οίκου δεν συζητεί ποτέ πολιτικά.

Κατά τις 0830, το προσωπικό αποχαιρετά την πρώτη οικογένεια και της προσφέρει αναμνηστικό δώρο. Μετά από μια ώρα, πραγματοποιείται η τελευταία επίσημη εκδήλωση όπου ο απερχόμενος πρόεδρος θα προσφέρει καφέ στο Blue Room που περιλαμβάνει τους απερχόμενους και νέους αντιπροέδρους και τις συζύγους τους. Μέχρι τις 1030, θα αναχωρήσουν για το Καπιτώλιο.
Ομάδες εργατών αρχίζουν να μετακινούν κιβώτια αλλά η μεγαλύτερη δράση εστιάζεται στους χώρους διαμονής της πρώτης οικογένειας στον δεύτερο και τρίτο όροφο και ένα δωμάτιο στο West Wing. Μαζεύονται τα κιβώτια και τα φορτηγά μετακόμισης της απερχόμενης οικογένειας, συνοδευόμενα από υπαλλήλους των Μυστικών Υπηρεσιών και αστυνομία, εισέρχονται στη δυτική πλευρά του κτιρίου ενώ τα φορτηγά μετακόμισης του νέου προέδρου σταθμεύουν στην ανατολική πλευρά.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες μετακόμισης αφήνουν τα φορτηγά τους μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια, για λόγους ασφαλείας, μόνο προσωπικό του Λευκού Οίκου όπως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και άλλοι, μπορούν να μετακινήσουν κιβώτια και αντικείμενα εντός και εκτός του κτιρίου. “Δεν θέλεις ξαφνικά να δεις ένα προσωπικό αντικείμενο να πωλείται στο eBay”, δήλωσε υπάλληλος του Λευκού Οίκου.

Μόλις έχουν μετακινηθεί τα κιβώτια και αντικείμενα της απερχόμενης οικογένειας, το υπηρετικό προσωπικό βάζει μπροστά για να καθαρίσει το κτίριο. Χαλιά και κουρτίνες καθαρίζονται ή αντικαθίστανται, ενώ γίνεται απολύμανση ιδιαίτερα αν η εισερχόμενη οικογένεια έχει αλλεργίες στα κατοικίδια.

Η θερμοκρασία του χώρου τοποθετείται στα επίπεδα που προτιμά η νέα οικογένεια ενώ υδραυλικοί, πελεκάνοι και μηχανικοί κάνουν τελευταίες μικροδιορθώσεις. Ηλεκτρολόγοι τοποθετούν νέους πολυελαίους και γραμμές διαδικτύου και τηλεόρασης. Τοποθετούνται στους τοίχους οι πίνακες και έργα τέχνης που διάλεξε η νέα οικογένεια. Γίνονται επίσης αλλαγές στα 16 υπνοδωμάτια που διαθέτει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την αρεσκεία των νέων ενοίκων ενώ ο εσωτερικός διακοσμητής του νέου προέδρου και μέλη της συνοδείας του ανοίγουν τα κιβώτια και τοποθετούν τα νέα έπιπλα, και ρούχα.

Τα αγαπημένα προϊόντα της οικογένειας έχουν ήδη αγοραστεί και είναι έτοιμα για χρήση στο σωστό τόπο, από στρώματα και λευκά είδη μέχρι και αφρό ξυρίσματος. Δεν λείπει ποτέ το χαρτί υγείας από την πρώτη Οικογένεια.

Η νέα οικογένεια έχει προσωπική κουζίνα και χώρο αποθήκευσης τροφίμων στο δεύτερο όροφο όπως επίσης και μπαρ και ακόμη μια κουζίνα στον τρίτο όροφο, την οποία έκτισε ο πρόεδρος Dwight D. Eisenhower ο οποίος ήθελε να μαγειρεύει σούπα αλλά να μην χρειάζεται να την μεταφέρει από το ισόγειο. Οι κουζίνες επανδρώνονται από τρόφιμα, σνακς, ποτά και ό,τι άλλο ζητήσει η πρώτη οικογένεια, η οποία, παρεμπιπτόντως, πληρώνει πάντα τα τρόφιμα της.

Ο ανθοπώλης τοποθετεί νέες ανθοδέσμες σε όλο το χώρο ενώ ο χώρος κινηματογράφου στον Λευκό Οίκο εμπλουτίζεται από νέες ταινίες και το μπόουλιγκ νέα παπούτσια.

Γραφεία που βρίσκονται στην ανατολική και δυτική πτέρυγα του κτιρίου καθαρίζονται και βάφονται εκ νέου αλλά εκείνο το δωμάτιο που πρέπει να είναι άψογο είναι το Oval Office, γραφείο του προέδρου. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θέλει να δει ο νέος πρόεδρος. Αυτή η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική για τον αμερικανικό λαό, είπε ο Ουόλτερς. Κάθε λεπτομέρεια κρύβει και μια έννοια. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αντικατέστησε προτομή του Ουίνστον Τσέρτσιλ με προτομή του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ. Ο κ. Τραμ είπε ότι θα επιστρέψει την προτομή στο γραφείο.

Αντικαθίστανται οι κουρτίνες, πίνακες και έπιπλα, αν θέλει ο νέος πρόεδρος αλλά το χαλί με την προεδρικό σφραγίδα θα παραμείνει, μέχρι να αντικατασταθεί με νέο αργότερα γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος για να κατασκευαστεί. Επίσης δώρα που έδωσαν ηγέτες στον απερχόμενο πρόεδρο μαζεύονται όπως επίσης και έγγραφα ή αντικείμενα που ενδεχομένως έχουν μείνει στα γραφεία, περιλαμβανομένου και σκληρών δίσκων.

Μεταξύ 3.30-5μμ η νέα Πρώτη Οικογένεια φθάνει στο Λευκό Οίκο το οποίο τώρα δεν θυμίζει τον προκάτοχό του. Η κ. Ριντ θα καλωσορίσει τη νέα οικογένεια με την έκφραση, “καλωσορίσετε στο νέο σας σπίτι κ. Πρόεδρε”.
(ΚΥΠΕ-Washington Post/ΑΧΡ/ΓΧΡ)