Τσίπρας: Σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εποικοδομητικός ο ρόλος της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις

Τσίπρας: Σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εποικοδομητικός ο ρόλος της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις

Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας στην ομιλία του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.

Εκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

“Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, “χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας”.

Επισημαίνοντας ότι “είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία”.

Αναφέρθηκε σε ενεργό ρόλο που διαδραματίζει και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη. “Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.

“Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ”, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. “Θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ, γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα” κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)