Πρόθυμο το Ισραήλ να μοιραστεί τις γνώσεις του στο υδατικό, δηλώνει εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής

Πρόθυμο το Ισραήλ να μοιραστεί τις γνώσεις του στο υδατικό, δηλώνει εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής

Οι Ισραηλινοί είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στη διαχείριση του υδατικού, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Κυβερνητικής Αρχής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Oded Fixler. Σήμερα στη Βουλή πραγματοποιήθηκε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με θέμα: “Έξυπνη διαχείριση υδάτινων πόρων και εφαρμογή πρωτοπόρων τεχνολογιών για περιφερειακή ανάπτυξη”.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση ο κ. Fixler είπε αρχικά ότι το βόρειο μέρος του Ισραήλ έχει περισσότερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με το Νότιο το οποίο είναι η έρημος και επειδή η χώρα ήθελε να αναπτύξει και το νότιο του μέρος, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα έργο με την ονομασία το Εθνικό Έργο μεταφοράς υδάτινων πόρων. Αυτό το Έργο, μεταφέρει νερό από τον Βορρά στον Νότο, είπε και σημείωσε πως η χώρα ήταν προετοιμασμένη για τις ξηρασίες που θα έρχονταν.

Όπως εξήγησε, σε χρόνια που υπήρχαν παρατεταμένες ξηρασίες, η επιλογή ήταν να παρέχουν νερό στα νοικοκυριά και να μειώνουν το νερό στους αγρότες, κάτι ωστόσο που δεν ήταν αειφόρο για τον αγροτικό κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο, η χώρα άρχισε να δημιουργεί ειδικές εγκαταστάσεις για επαναχρησιμοποίηση του νερού, αλλά και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό. Συνεπώς, ανέπτυξαν και άλλους τρόπους ανάπτυξης υδάτινων πόρων όπως η αφαλάτωση για την οποία όμως κάποιοι έπρεπε να πληρώνουν και μάλιστα ακριβά.

«Έτσι, αλλάξαμε την νομοθεσία στο Ισραήλ και δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία και υποβολή σχεδίων, για την κατανομή του νερού και τον καθορισμό της τιμής, και όλα αυτά γίνονται με έναν τρόπο διαφανή και αειφόρο», είπε και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία επιδότηση από την Κυβέρνηση στον τομέα.

Ο κ. Fixler είπε πως στη χώρα η τιμολόγηση του νερού είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές, και με αυτό τον τρόπο ο κάθε χρήστης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξοικονομεί νερό. «Έχοντας μια ανεξάρτητη Αρχή Υδάτινων Πόρων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους έξι Υπουργείων, και με τη σωστή διαχείριση, τους σωστούς χειρισμούς και τη κατάλληλη νομοθεσία, καταφέραμε την ανάπτυξη νέων υδάτινων πόρων και τη σωστή διαχείριση τους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η ζήτηση του νερού στο Ισραήλ ανέρχεται στα 2 δισ. κυβικά μέτρα και η παροχή στα νοικοκυριά ανέρχεται στα 750 εκ κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία επαναχρησιμοποιούνται πάνω από 400 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Ανέφερε επίσης πως είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, οργανώνοντας κάποια εργαστήρια μεταξύ εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπους του δημοσίου, ακαδημαϊκούς και από τις δύο χώρες ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για το τι μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Προεδρεύων της συνάντησης Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως όσα ακούστηκαν στη συζήτηση είναι πάρα πολύ χρήσιμα και σημείωσε πως η εμπειρία των Ισραηλινών, ιδιαίτερα στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης του νερού και της ανακύκλωσης, είναι πάρα πολύ σημαντική.

“Η σημερινή σύσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προχωρά και εδραιώνεται με πρώτη προτεραιότητα την τεχνογνωσία που κατέχει το Ισραήλ για τη δική του υδατική επάρκεια”, είπε, και πρόσθεσε πως στη βάση των εισηγήσεων των ισραηλινών, θα προχωρήσει η Κύπρος στην προσπάθεια της να βελτιώσει την υδατική της επάρκεια, έτσι ώστε να μην μας απειλεί η ανομβρία.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)