Ζωντανός παραμένει ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Ζωντανός παραμένει ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Ζωντανός παραμένει ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Ο εξαιρετικά μυστικοπαθής αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είναι ακόμη ζωντανός, παρά τις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, να εξαλείψει την ηγεσία τους, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

“Θεωρούμε ότι ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός και ηγείται πάντοτε της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας” για τον εντοπισμό και την εξάλειψή του, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως “αυτό είναι κάτι στο οποίο αφιερώνουμε πολύ χρόνο” και “θα αδράξουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί για να του επιβληθεί η ποινή που του αξίζει”.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι καλλιεργεί ένα κλίμα συνωμοτικότητας γύρω από το πρόσωπό του, σε αντίθεση με το κίνημά του, το οποίο πάντα μοιάζει να επιζητεί τη δημοσιότητα. Το πρόσωπό του δεν έχει εμφανιστεί παρά σε ένα και μόνο βίντεο του ΙΚ αφότου ανακηρύχθηκε η ίδρυση του “χαλιφάτου” της οργάνωσης σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας τον Ιούνιο του 2014.

Φήμες περί του θανάτου του κυκλοφορούν συχνά, αλλά δεν είναι διαθέσιμη καμιά αξιόπιστη πληροφορία. Αξιωματικοί του αμερικανικού Πενταγώνου, στους οποίους τίθενται συχνά ερωτήματα για την τύχη του επικεφαλής του ΙΚ, τηρούν γενικά απόλυτη σιωπή για το τι γνωρίζουν σχετικά με το πού βρίσκεται ή τις μετακινήσεις του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε το Δεκέμβριο σε 25 εκατομμύρια δολάρια την αμοιβή που υπόσχεται σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του αρχηγού του ΙΚ. Η επικήρυξη ήταν προηγουμένως 10 εκατομμύρια δολάρια και είχε εκδοθεί το 2011.

Την Πέμπτη το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε, ότι οι ΗΠΑ έλαβαν “τις τελευταίες εβδομάδες” πληροφορίες για τις “κινήσεις” του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)