Αναμένεται ‘σημαντική’ ανακοίνωση από ΝΑΣΑ σχετικά με την Ευρώπη

NASA

Σε μια “σημαντική ανακοίνωση” θα προβεί η ΝΑΣΑ την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, η οποία θα σχετίζεται με το δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι οι αστροβιολόγοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πιθανώς να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή (σε μικροβιακή μορφή) στους υγρούς αλμυρούς ωκεανούς της που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από βουνά πάγων.

Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η πλέον πιθανή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος όπου ενδέχεται να ανακαλυφθούν σημάδια ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από την παρατήρηση της Ευρώπης, που οδήγησε σε αποδείξεις “που αποτελούν έκπληξη” σχετικά με τη δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Ο δορυφόρος αυτός του Δία, με διάμετρο 3,100 χιλιόμετρα (10% μικρότερος από τη Σελήνη), φιλοξενεί ένα τεράστιο ωκεανό υγρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του. Κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί μελέτες οι οποίες ενισχύουν την πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής στους ωκεανούς της Ευρώπης.

Επιπλέον, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτός ο ωκεανός βρίσκεται σε επαφή με τον βραχώδη μανδύα της Ευρώπης γεγονός που επιτρέπει την εκδήλωση πολλών χημικών αντιδράσεων.

Εικάζεται ότι η ανακοίνωση της ΝΑΣΑ θα σχετίζεται με το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο το 2012 εντόπισε στο νότιο πόλο της Ευρώπης μια δραστηριότητα που έμοιαζε με τεράστια νέφη από ατμούς νερού που έφθαναν μέχρι και 200 χιλιόμετρα σε ύψος, δηλαδή 22 φορές πιο ψηλά από το Έβερεστ.

Αυτά τα νέα ενθουσίασαν τους αστροβιολόγους γιατί δίνουν την δυνατότητα σε ένα ρομποτικό σκάφος να αναλύσει τους ωκεανούς της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται η προσεδάφισή του στον παγωμένο αυτό δορυφόρο του Δία.

Η ΝΑΣΑ είχε ανακοινώσει τότε ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε (και δεν παρατηρήθηκε ξανά από τότε) δεν μπορεί να σχετίζεται με πρόσκρουση μετεωρίτη πάνω στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες θεώρησαν τότε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και έδωσαν την εξήγηση ότι οι υδρατμοί βγαίνουν από ρωγμές.

“Εάν αυτές οι ρωγμές ενώνονται με τον ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης που είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν απευθείας να εξετάσουν τη χημική σύνθεση της Ευρώπης και το πιθανώς κατοικήσιμο περιβάλλον της χωρίς να αναγκαστούν να σκάψουν κάτω από τα στρώματα πάγου. Και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό” τόνισε ο Lorenz Roth ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ερευνών στο San Antonio.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ΝΑΣΑ, η χημική ισορροπία στους ωκεανούς με αλμυρό νερό που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες για ανάπτυξη ζωής, ακόμη και χωρίς ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η ΝΑΣΑ προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή στην Ευρώπη μέσα στο 2020. Το σκάφος θα κάνει ταξίδι μερικών χρόνων μέχρι να φθάσει σε τροχιά γύρω από τον Δία. Στόχος είναι να κάνει 45 κοντινά περάσματα από την Ευρώπη προκειμένου να μελετηθεί η σύνθεση και η δομή τόσο της επιφάνειας όσο και της ατμόσφαιρας, των πάγων και του εσωτερικού της για να εξεταστεί εάν κάτω από τους πάγους μπορεί να κρύβεται ζωή.

Αποστολή στην Ευρώπη ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με εκτόξευση το 2022 και άφιξη το 2030. Η αποστολή θα επικεντρωθεί στην ύπαρξη ζωής.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στον ισημερινό της Ευρώπης δεν ξεπερνά τους -160 βαθμούς Κελσίου ενώ στους πόλους της είναι -220 C.

Η απόστασή της Ευρώπης από τον Ήλιο είναι κατά μέσο όρο 780 εκατ. χιλιόμετρα.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)