Χίλιοι περίπου Λεμεσιανοί περπάτησαν κατά της λευχαιμίας

Χίλιοι περίπου Λεμεσιανοί περπάτησαν κατά της λευχαιμίας

Το μήνυμα της ελπίδας, της δύναμης και της στήριξης προς όσους δίνουν τη μάχη με τη λευχαιμία, έστειλαν το απόγευμα της Κυριακής, στη Λεμεσό, χίλιοι περίπου άνθρωποι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη 2η πορεία “Stay Strong”, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος “Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη”.
 
Κρατώντας πλακάτ με σύνθημα “Κάνε τη λευχαιμία παρελθόν, γίνε δότης μυελού των οστών” και εκατοντάδες πορτοκαλί μπαλόνια – το διεθνές χρώμα της κορδέλας κατά της λευχαιμίας – οι συμμετέχοντες πορεύθηκαν από το παλιό λιμάνι προς το θεατράκι του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκου της Επίχωσης, όπου άφησαν στον ουρανό τα μπαλόνια.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Παύλος Κωστέας, Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, το οποίο στηρίζει οικονομικά η ομάδα “Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη”, ανέφερε πως το Ίδρυμα νιώθει περήφανο καθώς στην Κύπρο έχουμε το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού, ακριβώς λόγω των εθελοντικών ομάδων και συνεργατών που δραστηριοποιούνται για εγγραφή νέων δοτών.
 
“Συνολικά 161,418 εθελοντές δότες έχουμε εγγραφεί μέχρι σήμερα στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ελπίζοντας μια μέρα να έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε δώρο ζωής”, είπε ο κ.Κωστέας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής 68 ασθενείς από την Κύπρο έχουν πάρει μόσχευμα από το αρχείο του Ιδρύματος και άλλοι 383 ασθενείς από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
 
Πρόσθεσε ότι στη Διεθνή Τράπεζα Μυελού των Οστών υπάρχουν καταχωρημένοι 28,4 σχεδόν εκατομμύρια εθελοντές δότες από 53 διαφορετικές χώρες.
 
Εκφράζοντας τη συγκίνηση αλλά και τη χαρά της από τη μαζική παρουσία του κόσμου, σχεδόν τριπλάσια από πέρσι, η Πρόεδρος της ομάδας “Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη”, Άννα-Μαρία Ανδρονίκου, ανέφερε ότι η παρουσία όλων δίνει δύναμη και ελπίδα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.
 
“Όλοι τώρα κρατάτε το χέρι κάποιου ατόμου για να βαδίσει προς την άνοιξη”, είπε και υπέδειξε ότι η ίδια δηλώνει φέτος “παρών”, καθώς στην περσινή πρώτη πορεία έδινε τη δική της μάχη σε μεταμοσχευτικό κέντρο στη Γερμανία.
 
Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μαρίνα Αθηνοδώρου, ανέφερε πως ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκόσμια σαν μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη λευχαιμία και τα άλλα αιματολογικά νοσήματα, με το σύνθημα “Go Orange” και ο Σύνδεσμος δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος, “γιατί ο λόγος ύπαρξης μας είναι η στήριξη και η αγάπη στους ανθρώπους μας με αιματολογικά νοσήματα”.
 
Κάθε χρόνο, συνέχισε, περισσότεροι από 250 χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο θα νοσήσουν από κάποιο είδος αιματολογικού καρκίνου και το 15% των ατόμων αυτών είναι κάτω των 30 χρόνων, ενώ πρόσθεσε ότι “μέσα από τα δικά μας βιώματα με αυτά τα νοσήματα, μπορέσαμε να διακρίνουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες που προκύπτουν στις οικογένειες που καλούνται να δώσουν τη μάχη”.
 
Η κ.Αθηνοδώρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για οικονομική ενίσχυση όσων χρειάζονται να μεταβούν για μεταμόσχευση μυελού των οστών στο εξωτερικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός Μεταμοσχευτικού Κέντρου Μυελού των Οστών και στην Κύπρο.
 
Της πορείας είχε προηγηθεί δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών, στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν το μπλουζάκι με το σύνθημα “Stay Strong”, έναντι ελάχιστης εισφοράς πέντε ευρώ.
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)