ΟΙ ΗΠΑ δεν πρέπει να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη, λεει ο Τούρκος Πρόεδρος

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει «να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη» όπως τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν και η δράση του θα πρέπει να απαγορεύεται παγκοσμίως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στον κληρικό, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα μπορεί να παραταθεί από το κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέλος μιας μεταβατικής κυβέρνησης και ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας θα πρέπει να τύχει σεβασμού από τις άλλες χώρες.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, “Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. (…) Και το αντίθετο πρέπει να συμβεί όμως, και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και η ΕΕ”.

“Δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή. (…) Θέλουμε την ΕΕ να είναι ειλικρινής για τη διαδικασία αυτή”, είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα πλαίσια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)