Πετυχημένη η παρουσία της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο,

Ασημένιο, μετά το χρυσό, για τον Κωνσταντινίδη στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Πετυχημένη για άλλη μια φορά ήταν η παρουσία της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού στόχος ήταν η Κύπρος να λάβει μέρος σε τελικούς αγώνες στα αγωνίσματα που είχε συμμετοχή, σύμφωνα με την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΚΕΠΕ “οι επιτυχίες που είχαμε σε προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμιους ή πανευρωπαϊκούς αγώνες με την κατάκτηση μεταλλίων και την κατάρριψη παγκόσμιων επιδόσεων, μας έδιδε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι και σε αυτή την Παραολυμπιάδα θα ανεβαίναμε στο βάθρο”.

“Η μικρή Κύπρος”, αναφέρει, “έλαβε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με δύο αθλητές. Την Καρολίνα Πελεντρίτου στην κολύμβηση, τον Αντώνη Αρέστη στον στίβο. Στην 2η μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου μετά τους Ολυμπιακούς έλαβαν μέρος περισσότεροι από  4500 αθλητές από 170 χώρες σε 22 αθλήματα”.

Αγωνιστικός απολογισμός
———————————
Η Καρολίνα Πελεντρίτου αγωνίστηκε στην κατηγορία SB13 100μ Πρόσθιο παρόλο του ότι η κατηγορία της είναι η SB12. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Διοργάνωση Rio 2016 αποφάσισαν όπως η αθλήτρια μας αγωνιστεί στην SB13 μιας και δεν εξασφάλισε καμία άλλη αθλήτρια το όριο πρόκρισης για το Ρίο από την κατηγορία της.

Η κατηγορία της αθλήτριας μας SB12 μεταφράζεται σε 95% απώλεια όρασης ενώ η SB13 μεταφράζεται σε 90% απώλεια όρασης.

Ο αγώνας που έδωσε η πρωταθλήτρια μας ήταν συναρπαστικός έχοντας υπόψη μας και το θέμα υγείας που πέρασε λίγες ημέρες πριν την μετάβαση της στο Ρίο.

Στα προκριματικά με χρόνο 1:20.72 προκρίθηκε στον τελικό στην 5η θέση. Ο προκριματικός προμήνυε ένα ακόμη πιο συναρπαστικό τελικό αφού υπήρξε κατάρριψη Παγκοσμίου Ρεκόρ από την Γερμανίδα αθλήτρια  Krawzow Elena με χρόνο 1:17.25. Η αθλήτρια μας φαινόταν εξουθενωμένη και τα προγνωστικά δεν ήταν καλά αλλά ήταν σίγουρο ότι δεν θα παραδιδόταν στην κούραση.

Στο δεύτερο πενηντάρι προσπέρασε δύο αθλήτριες φτάνοντας στον τερματισμό στην 3η θέση για 20 εκατοστά του δευτερολέπτου όμως η Αμερικανή αθλήτρια Young Collen με χρόνο 1:17.02 κατέκτησε την 3 θέση.

Η Παραολυμπιονίκης μας με παλικαρίσια ψυχή και χρόνο 1:17.22 κατέκτησε την τιμητική 4η θέση. Το χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε η αθλήτρια Amilova Fotimakhon από του Uzbekistan με χρόνο 1:12.45 καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ και την δεύτερη θέση κατέκτησε η αθλήτρια Redeferin Rebecca από την Μεγάλη Βρετανία με χρόνο 1:13.81 καταρρίπτοντας το Ευρωπαϊκό Ρεκόρ.
Θεωρούμε την επίδοση της Καρολίνας άθλο μετά από την ταλαιπωρία που επέστη με την ίωση που πέρασε. Με την ψυχική δύναμη που διαθέτει και του πείσματος που χαρακτηρίζει την αθλήτρια μας για τη νίκη απέδειξε το πόσο μεγάλη αθλήτρια είναι. Το γεγονός ότι ήταν αήττητη στην κατηγορία της τα τελευταία 12 χρόνια αποδεικνύει περίτρανα την ποιότητα της αθλήτριας.
 
Ο Αντώνης Αρέστη έλαβε μέρος στο στίβο στα 400 μέτρα στην κατηγορία Τ47. Όπως ο ίδιος δήλωσε πριν τους αγώνες πρωταρχικός στόχος του ήταν να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος του. Μετά από μεγάλη αγωνιστική απουσία λόγο τραυματισμών κατάφερε για 3η συνεχόμενη φορά να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Στους προκριματικούς με χρόνο 50:42 καλύτερη φετινή του επίδοση προκρίθηκε στον τελικό. Τέλειωσε την κούρσα του τελικού στην 7η θέση με επίδοση 50.07 καλύτερο χρόνο από τα προκριματικά και στα τελικά αποτελέσματα λόγο αποκλεισμού του αθλητή στην 6η θέση η τελική κατάταξη του Αντώνη στον τελικό ήταν η 6η θέση.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Blanco Ernesto 48.79, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Βραζιλιάνος  αθλητής Ferreira dos Santos Petrucio με χρόνο48.87 και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο αθλητής Matzinger Gunther με χρόνο 48.95.

Η 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι σίγουρα μια πολύ καλή θέση για τον αθλητή μας και ακόμα ένας λόγος για να συνεχίσει να αγωνίζεται.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)